MEDİTASYON VE NEFES KOÇLUĞU
Nefes
Nefes yaşamdır. Tüm dinlerde ortak bir anlayış vardır: Herkesin nefes sayısı bellidir.
Uzun ömürlü olmanın yolu derin ve uzun nefesler almak, dakikada alınan nefes sayısını azaltmaktadır.
Doğru nefes ile dakikadaki solunum ve nabız sayısı azaltılabilir. Kalp daha az çalışarak vücuda yeterli kanı pompalar.
Nefesi doğru alarak stresi yönetebiliriz, uykusuzluk, sindirim sistemi sorunları gibi durumları düzeltebiliriz.
Kontrolsüz, bilinçsiz nefes alıp vermek depresyon, sinir ve gerginlik yaratır.
Heyecanlandığımızda, korktuğumuzda nefes nefese kalırız değil mi? Sakinken, uykuya geçmek üzereyken ise ne kadar yavaştır nefesimiz. Bu yönetmesek de kendi kendine olan durumdur. Ama aslında nefesin önemini tamamen anlatan gerçek de budur. Videoda çok güzel anlatıyor:
Nefes alma organı burundur. Ağızdan nefes almak bedenin sadece acil durumlarda başvurduğu bir yoldur. Doğru nefes burundan alınır, burundan ya da ağızdan verilir.
Nefes almamızı sağlayan kaslar diyafram kası, kaburga kasları ve karın kaslarıdır. Diyafram kası nefes alırken karnın üzerinde şemsiye gibi açılır ve akciğerler genişlesin diye gerekli boşluğu oluşturur.
Diyafram korktuğumuz, streste olduğumuz zamanlarda kasılır, solunumu kilitler.
Diyaframdan nefes almayı öğrenmeli, karnımızı şişirerek, o şemsiyenin açılmasını sağlamalıyız. Diyafram kası çalışırsa dik durulur, omurga sağlık kazanır. Diyaframdan nasıl nefes almamız gerektiğini birlikte çalışabiliriz.
Ağız nefesi insanı özünden uzaklaştırır, insan zamanla egosunun esiri olur: aknsiyete, depresyon, tatminsizlik…
Sürekli bir ağız nefesi, özümüz ve dünya realitesi arasındaki bağı koparır.
Birlikte çalışabileceğimiz pek çok nefes tekniği var.
Meditasyon
Doğru bir meditasyon tekniği ile herkes meditasyon yeteneğine sahip olabilir. Yeter ki onu hayatınızın bir parçası yapmaya hazır olun.
Meditasyon sözcüğünün kökeni Latince’de yer alan “meditatio” sözcüğünden türetilmiş, kelime anlamı ile Batı dillerinden “derin düşünme” anlamına gelmektedir. Sözlüklerde, “kişinin iç huzuru, sükunet, değişik şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren, zihnini denetleme teknikleri ve deneyimlerine verilen ad” olarak tanımlanır.
Meditasyon, biraz geriye çekilerek dünyaya mesafeli durmak, tam olarak anda olmak, iç dünyaya dönmek ve enerjinin ruhumuza akmasına izin vermektir. Meditasyon psişik bir uygulama değildir. Bedensel ve ruhsal bir andır. Meditasyon için anahtar fiil “izin vermek”tir.
Zihnimiz bu anlarda yorum yapmaya çalışacaktır. O anda aklımıza binlerce düşünce üşüşebilir, ana ait durumları bile yaftalamak isteyebilir, duyduğu bir ses için çok gürültülü, çok hoş ya da hiç hoş değil diyebilir, zihin sürekli yargılamayı, etiketlemeyi sever. Bu anları yakalarsak yeniden dinlenmeye ve sesleri yargısız olarak dinlemeye dönebiliriz.